Jesień to czas, kiedy nie mamy dostępu do wszystkich warzyw i owoców. Repertuar jest nadal szeroki, jednak przy źle zbilansowanej diecie, mogą pojawić się braki i awitaminozy.
Jesienne dieta to taka w której nie brakuje białka, składników mineralnych i błonnika. Witaminy są również niezbędne. Cukry negatywnie oddziałują na białe krwinki, które to bronią nas przed infekcjami. Również tłuszcze obniżają odporność organizmu – ich nadmiar. Rozleniwienie i senność to z pewnością sprawka zbyt dużej ilości spożywanych cukrów.
Świeże owoce i warzywa są trudniej dostępne. Jednak to nie znaczy, że mamy z nich rezygnować. Jesienią mamy pod ręką smaczne jabłka i gruszki, a także kapustę czy dyni. Dodatkowo jeśli zrobiliśmy przetwory i z nich można korzystać w tym trudnym okresie.
W czasie słoty dobrze uzupełniać swoją dietę o witaminę C. By jej dostarczyć sięgajmy przede wszystkim po brokuły, szpinak, pomidory, paprykę. Cytrusy zawierają duże pokłady witaminy C. Dzięki tej witaminie infekcja będzie miała łagodniejsze konsekwencje. Nie zapomnij również o cynku!
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)