koncentrat białka serwatkowego (WPC)
hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
izolat białka proteinowego (WPI)
Kazeina – białko dla ciebie?
Białko serwatkowe i kazeinowe – to dwa bardzo popularne suplementy, po które sięgają sportowcy, kulturyści i wszystkie te osoby, które chcą poprawić swoją sylwetkę. Zdobyły grona swoich wiernych odbiorców. Specjaliści twierdzą jednak, że w niektórych sytuacjach kazeina okaże się lepszym wyborem. Co odróżnia ją od białka serwatkowego?
Białka kazeinowe to 80% wszystkich białek zawartych w mleku. Kazeina nie rozpuszcza się w niskim PH. Wystawiona na działanie kwasów żołądkowych, powoli koaguluje, zapewniając nieprzerwany wzrost aminokwasów w plazmie krwi. Przez długi okres – około 7-8 godzin – przejawia działanie anty-kataboliczne.
Kazeina znajduje wysokie uznanie u osób, które prowadzą aktywny tryb życia i podejmują wzmożone treningi. Jest bogatym źródłem wapnia, wspomaga syntezę białek mięśniowych i redukcję tkanki tłuszczowej. Pełni funkcję środka hamującego łaknienie. Sprawdzi się także, gdy szuka się sposobu, by zwiększyć podaż dostarczanych organizmowi białek. Kazeinę poleca się kulturystom, atletom, osobom ćwiczącym rekreacyjnie, wegetarianom.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)