Substancją bardzo ważną z punktu widzenia budowania masy jest arginina. To białko, dzięki któremu znacznie poprawia się przyswajalność substancji odżywczych, poszerza się światło naczyń krwionośnych i ich przepuszczalność. Dzięki temu wszystkie komórki organizmu są lepiej dotlenione, a sama arginina dodatkowo wspiera gospodarkę hormonalną. Bierze udział w transporcie i produkcji tlenku azotu, który tak zbawiennie wpływa na wyniki treningowe nie tylko kulturystów. Niestety, o ile w procesie dojrzewania to hormony i ludzki organizm odpowiadają za odpowiednią produkcję argininy, z czasem dorosłe osoby tracą jej naturalne zasoby, a przyswajanie jej z jedzeniem jest dość kłopotliwe. Arginina w swojej podstawowej formie nie znosi bowiem środowiska kwasowego, a więc dość szybko rozpada się w żołądku i nie trafia do komórek w odpowiedniej ilości. Naukowcy badający ten problem doprowadzili do syntezy afla-ketoglutaranu Argininy, który jest znacznie bardziej odporny na działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu możliwe jest zastosowanie znacznie mniejszego dawkowania.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)