Porady od El Rond

Rola dobrego miodu

Miód jest cennym składnikiem codziennych posiłków, ponieważ zawiera szereg dobrych i odżywczych substancji. Znany jest od wieków i cały czas popularny zarówno w sklepach, jak i punktach zdrowej żywności. Ludzie kupując miód, muszą wiedzieć, który jest bardziej wartościowy.
Można to określić przeglądając skład na etykiecie jak również patrząc na pochodzenie. Najlepsze miody są regionalne, od rolników którzy mają własne pasieki. Dzięki temu wiadomo, że miód jest naturalny i ma więcej składników odżywczych. Po jakimś czasie miód naturalny krystalizuje się i jest to jego walor, który przemawia na korzyść. To pozwala również odróżnić miód sztuczny od prawdziwego.
Natomiast dodawany do herbat, na kanapki, do potraw sprawia, że są one pyszne, unikatowe i zdrowsze. Najwięcej miodu spożywa się wtedy kiedy ludzie zaczynają chorować. Ma bardzo dużo enzymów i składników bakteriobójczych, co powoduje że powrót do zdrowia jest szybszy. Doskonale smakuje z wodą, cytryną lub imbirem i najlepiej pić go rano.