Pokrzywa niejednokrotnie traktowana jest niczym zwykły chwast, a jest cenną rośliną. Sok z młodych listków energetyzuje i odmładza każdego. Dostarcza ona dużych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, a także witaminy C, B, K, prowitaminę A. Zawiera także kwasy organiczne, garbniki, chlorofil i białko.
Wczesną wiosną w kwietniu lub na początku maja warto zorganizować wyjazd do lasu lub innych czystych ekologicznie terenów, na których rośnie pokrzywa. Osoba, która podjęła się wycięcia młodych liści musi być zaopatrzona w nożyczki i gumowe rękawice, aby nie poparzyć dłoni. Potrzebne jest około pół kilograma liści, aby zrobić sok.
Po wycięciu pokrzywy i przywiezieniu do domu, należy ją dokładnie umyć, a potem sparzyć wrzątkiem. Mokre liście warto zmielić i mieć na inne okazje. Ciemnozielony sok jest doskonały dla osób chorych, zdrowych a także mających problemy z trawieniem. Najlepiej rankiem na czczo pić dwie łyżeczki soku z chlorofilem, a kuracja powinna trwać dwa tygodnie.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)