Porady od El Rond

Co zamiast cukru

Jeżeli zaliczamy się do osób dbających o linię, powinniśmy zrezygnować z cukru. Niesłodka herbata czy kawa może nam jednak nie smakować. W takiej sytuacji możemy wspomóc się syntetycznymi substancjami słodzącymi, których na rynku jest dość sporo.
Aspartam
Najczęściej wykorzystywanym syntetycznym słodzikiem jest aspartam. Wystarczy jedna tabletka tego środka, aby osłodzić herbatę równowartością dwóch łyżeczek cukru. Nie należy przy tym pomijać faktu bardzo małej kaloryczności – jedynie cztery kilokalorie zawarte w jednym gramie aspartamu. Decydując się na jego używanie, nie należy zapominać, że nie nadaje się do wysokiej temperatury. Słodzenie potraw, które mają być ugotowane, upieczone bądź usmażone jest więc wykluczone.
Neotam
Jest to najbardziej słodki specyfik spośród wszystkich dostępnych na rynku słodzików. W związku z tym już naprawdę niewielka ilość wystarczy, aby nasza ulubiona herbata nabrała przyjemnego smaku. Dodatkowym jego plusem jest całkowity brak kaloryczności. Można po niego sięgać również wtedy, kiedy chcemy coś ugotować.