Wspomaganie procesów redukcji tkanki tłuszczowej różnego rodzaju suplementami jest obecnie bardzo popularne. Na rynku znajdują się preparaty czysto chemiczne oraz wytworzone na bazie naturalnych składników. Do tych ostatnich zalicza się suplementy z błonnikiem, który jest substancją pochodzenia roślinnego.
Do składników błonnika pokarmowego zalicza się: celulozę, hemicelulozy, pektyny, ligninę, gumy roślinne, a od jakiegoś czasu również skrobię oporną oraz chitynowe pancerzyki. Suplementacja błonnikiem wspomaga funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dzięki niemu następuje mniejsze wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów oraz obniżenie uczucia głodu. Spowalnia on rozkład węglowodanów oraz zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Błonnik reguluje perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega występowaniu zaparć. Substancja ta pełni również rolę prebiotyku, ponieważ przyczynia się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.
Suplementacja błonnikiem jest zalecana przy otyłości, cukrzycy, miażdżycy oraz kamicy żółciowej. Natomiast osoby cierpiące m.in. na stany zapalne żołądka, trzustki, w trakcie niedoborów składników mineralnych i chorób zakaźnych, powinny unikać tego typu preparatów.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)