Osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu coraz częściej decydują się na zastosowanie tak zwanej diety bezglutenowej. Uważają bowiem, że gluten jest czymś, co z pewnością może im zaszkodzić. Czy tak jest naprawdę? Przyjrzyjmy się tej substancji nieco bliżej.
Czym jest gluten?
Terminem „gluten” określa się grupę białek pochodzenia roślinnego. Wchodzą do niej gluteiny oraz gliadyny. Znajdziemy je w tak popularnych w Polsce zbożach, jak:
pszenica;
żyto;
jęczmień;
owies.
Właściwości glutenu
Wartości odżywcze glutenu są tak naprawdę niewielkie. Posiada on jednak szereg właściwości, które sprawiają, że na rynku spożywczym jest on niezastąpionym produktem. Chodzi przede wszystkim o bardzo dużą kleistość. Dodatek glutenu sprawi, że ciasto będzie nie tylko pulchniutkie, ale również o wiele dłużej pozostanie świeże.
Czy gluten nam szkodzi?
Generalnie gluten nie jest szkodliwy. Produkty, które go zawierają dostarczają nam całego szeregu cennych substancji odżywczych. U niektórych osób dochodzi jednak do rozwinięcia się nietolerancji tej substancji.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)