Picie herbaty dietetycy zalecają z kilku powodów. Zarówno w czarnej, jak również w zielonej herbacie znajduje się duża ilość fluoru. Obecność tego pierwiastka sprawia, że herbata chroni przed próchnicą – nie należy jej jednak słodzić. W herbacie znajdują się także bardzo silnie działające antyoksydanty. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i choroby serca. Obecne w niej przeciwutleniacze mają działanie odtruwające organizm i korzystnie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Wchłanianie przez organizm zawartych w herbacie przeciwutleniaczy ułatwia cytryna. Jeżeli jednak jesteśmy miłośnikami herbaty z fusami, cytrynę możemy dodać dopiero po ich opadnięciu. Jeżeli dodamy ją wcześniej, to dojdzie do powstania szkodliwego dla komórek naszego mózgu cytrynianu glinu. A jeżeli cytrynę dodamy do chłodnej herbaty, to dodatkowo organizm otrzyma dawkę witaminy C. Nie ma znaczenia, jaką herbatę pijemy. Zielona, czerwona, czy czarna jest tak samo bogatym źródłem wspomnianych wyżej składników.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)