Jednym z niezbędnych składników pokarmowych jest błonnik. Ten istotny składnik wchodzi w skład błon komórkowych roślin, dlatego zaleca się codzienne spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw, które są jednym z najlepszych źródeł tego składnika.
Do czego błonnik jest nam potrzebny? Przede wszystkim pobudza on wydzielanie śliny, dzięki temu łatwiej jest nam rozdrobnić pokarm (proces trawienia pokarmów rozpoczyna się w jamie ustnej). Z jamy ustnej pokarm, a wraz z nim błonnik wędruje do przewodu pokarmowego, gdzie dba o oczyszczenie kosmków jelitowych. To z tego powodu porównuje się go do szczotki, która wymiatamy kurz i śmieci.
Wchłaniając wodę, przyczynia się do zmiany konsystencji masy kałowej, ułatwia więc wypróżnianie się. Jest niezbędny także do oczyszczania organizmu z toksyn, ale także niestrawione resztki pokarmu. Zawarty w pokarmach błonnik zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, usprawnia pracę jelit. Wyjątkowo bogatym źródłem błonnika są jabłka, zwłaszcza jedzone razem ze skórką.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Porady od El Rond (371)
- Porady sportowe od El Rondo (2)
- Pozycjonowanie stron (1)