Porady od El Rond

WAŻNE SKŁADNIKI BŁONNIKA

W błonniku znajduje się wiele cennych substancji o różnych właściwościach. Jednym z nich jest lignina – większość osób kojarzy ją jako miękką bibułę, występująca w drewnie.
Lignina powstaje podczas produkcji papieru jako produkt uboczny. Dzięki jej zawartości błonnik ma możliwość usunąć objawy zaparć oraz zbędne produkty przemiany materii. Równocześnie zapobiega tworzeniu się złogów kamieni żółciowych.
Pektyny
Pektyny to jeden ze składników błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Ich główną właściwością jest zdolność do pęcznienia i wywoływania uczucia sytości. To najważniejszy składnik dla osób odchudzających się, które chcą ograniczyć racje żywnościowe.
Gumy i śluzy
Gumy i śluzy znajdują się w błonniku – bardzo często dodaje się je również do tej żywności, którą namiętnie kupują klienci odchudzający się. Nie tylko stymulują one ośrodek sytości, ale również obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Istnieją także hemicelulozy – rozpuszczają się one w wodzie, ale tylko częściowo. Działają profilaktycznie względem problemów zdrowotnych układu pokarmowego.